«Μουσείο οικογένειας Τρικούπη» - Μεσολόγγι

20_1000x1000.jpg
21_1000x1000.jpg
24_1000x1000.jpg
27_1000x1000.jpg
previous arrow
next arrow

Το Μουσείο Τρικούπη στεγάζεται σε ένα αρχοντικό κτήριο που αποτελεί το πατρογονικό σπίτι των Τρικούπηδων όπου γεννήθηκε και έζησε ο ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης και ο υιός του, Χαρίλαος Τρικούπης, πολιτικός και πολλές φορές πρωθυπουργός της χώρας μας. Το κτήριο χτίστηκε το 1840 και παραχωρήθηκε με δωρεά από την οικογένεια του τελευταίου Τρικούπη για να λειτουργήσει ως Μουσείο για τον Χαρίλαο Τρικούπη, με στόχο να προβάλλεται σε μόνιμη βάση, στη γενέτειρά του, η προσωπικότητα και η συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Τον Απρίλιο του 2016, η Βουλή των Ελλήνων, εκφράζοντας σεβασμό στη γενέτειρα του σπουδαίου Μεσολογγίτη, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αναμόρφωσε το υφιστάμενο «Μουσείου οικογένειας Τρικούπη» στο Μεσολόγγι και ανέλαβε την οργάνωση μόνιμης έκθεσης, με αντίγραφα των τεκμηρίων που αναπαράχθηκαν πιστά με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους. 

Στον ισόγειο χώρο του Μουσείου παρουσιάζεται η ζωή του Χαριλάου Τρικούπη και αναπτύσσονται πτυχές του πολύπλευρου έργου του με ψηφιακά αντίγραφα εγγράφων, φωτογραφιών, χαρακτικών κ.ά., που προέρχονται κυρίως από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Στον πρώτο όροφο αναπλάθεται η εικόνα μιας χαρακτηριστικής αστικής μεσολογγίτικης οικίας του 19ου αιώνα και υπάρχουν αναφορές σε διάφορα πρόσωπα της οικογένειας που είχαν πολιτική, στρατιωτική και πνευματική δράση.

Τη διαχείριση του Μουσείου Τρικούπη έχει αναλάβει ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου.

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Αιτωλική Φιλοξενία
Το Σπίτι Του Τουρίστα Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου - ΟΠΣ5041944
www.etakcci.gr

©2024 ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. All Rights Reserved

Search