Κέντρο λόγου και τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»  

30.jpg
33.jpg
42_2_1000x1000.jpg
48_2_1000x1000.jpg
previous arrow
next arrow

Ένα από τα ελάχιστα σπίτια που σώθηκαν από την καταστροφή  του Μεσολογγίου, αυτό εις το οποίο γεννήθηκε και έζησε ο εκλεγμένος στρατιωτικός διοικητής των «εντοπίων αρμάτων» Αθανάσιος Ραζηκότσικας που σκοτώθηκε στην Έξοδο.

Το κτήριο αγοράστηκε το 1998 από τον Μεσολογγίτη δικηγόρο κ. Νίκο Κορδόση,  το ανακαίνισε με απόλυτο σεβασμό σε όλα τα διατηρητέα στοιχεία και το παρέδωσε στην κοινωνία με την δημιουργία του κέντρου λόγου και τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ".

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών έχει αναγνωριστεί και λειτουργεί ως Κοινωφελής Ιδιωτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, έχει δε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το "σπουδαίο κοινωφελές, παιδευτικό και πολιτιστικό της έργο ".

Κυρίαρχος σκοπός της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ" είναι η λειτουργία του Ιστορικού της Μουσείου ενώ παράλληλα στους χώρους της πραγματοποιούνται διαλέξεις, εκθέσεις (ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, video art κ.λ.π.), συναυλίες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές και φιλολογικές συγκεντρώσεις, κινηματογραφικές προβολές, επιστημονικά συμπόσια και ανακοινώσεις, συνεντεύξεις τύπου, επιδείξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, εταιρικές παρουσιάσεις, επιχειρηματικές διασκέψεις, επιδείξεις προϊόντων καθώς και οποιεσδήποτε άλλες συναφείς εκδηλώσεις λόγου, τέχνης και πολιτισμού.

Οι συλλογές της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ" περιλαμβάνουν χιλιάδες αντικείμενα κατηγοριοποιημένα σε θεματικές ενότητες που εκτίθενται στο Μουσείο της. Ο επισκέπτης θα βρει ιστορικά κειμήλια που αφορούν στον Αρχηγό της Φρουράς Αθανάσιο Ραζή-Κότσικα και την Ιερή Πόλη. Πρωτότυπες γκραβούρες και σπάνια εκθέματα, όπως ο κατάλογος του 1856 με τα ονόματα των Μεσολογγιτών που έπεσαν κατά την Έξοδο και ο αντίστοιχος του 1926 με τα ονόματα των πεσόντων Φιλελλήνων. Εκκλησιαστικά κειμήλια, σπάνια χειρόγραφα, αρχαία αντικείμενα, έργα  ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής, σπάνιες εκδόσεις, ενδυμασίες.

Η Δημιουργία του Κέντρου λόγου και τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» αποτελεί ένδειξη σεβασμού προς την ιερή ιστορία της Πόλεως. Πρόκειται για μια όαση πολιτισμού που κρατεί ζωντανή τη συλλογική μνήμη, ένα μέρος που ανθεί ο λόγος και η τέχνη, μια εστία πολιτισμού για το Μεσολόγγι που χαρίζει στον κάθε επισκέπτη συγκίνηση και περηφάνια για τις αξίες και τα ιδανικά που του υπενθυμίζει.

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Αιτωλική Φιλοξενία
Το Σπίτι Του Τουρίστα Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου - ΟΠΣ5041944
www.etakcci.gr

©2024 ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. All Rights Reserved

Search