O Δρόμος του Άγιου Νικόλαου στην Αιτωλική γη

Η Ευρωπαϊκή διαδρομή Άγιος Νικόλαος Μύρων είναι μια  Πολιτιστική προσκυνηματικη διαδρομή με πρωτότυπο ιστορικό-θρησκευτικό ενδιαφέρον, με θεματική αναφορά στην υλική και άυλη κληρονομιά του Αγίου Νικολάου των Μύρων και είναι η πρώτη η οποία συνδέει εδάφη, πολιτισμούς και ιστορία από την Δυτική Ευρώπη ως την Ανατολή. 

 

 
Aetolian San Nikolaos Route La Via Nicolaiana®

 

agnikolaos04.jpg
agnikolaos05.jpg
agnikolaos06.jpg
agnikolaos07.jpeg
agnikolaos08.jpeg
agnikolaos09.jpeg
previous arrow
next arrow

Μια προσκυνηματική πολιτιστική ιστορική διαδρομή, σε τμήματα, που αφηγείται την πολιτιστική σύνδεση περιοχών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας μέσω των συναρπαστικών μοναστηριών που ονομάζονται «γέφυρες πολιτισμού, Δύσης και Ανατολής», αλληλένδετα με την πόλη της Κωνσταντινούπολης, την γη της Καππαδοκίας, με όλη την περιοχή του Ιονίου, την περιοχή Αυλώνα στην Αλβανία, την περιοχή της Απουλίας, τη Βασιλική, την Καλαβρία, την Καμπανία, το Λάτσιο στην Ιταλία.

Η διαδρομή του προσκυνήματος, ο λεγόμενος μεγάλος βυζαντινός δρόμος, ακολουθεί τη διαδρομή των βυζαντινών μοναχών της Καππαδοκίας, από την πόλη της Κωνσταντινούπολης, διαμέσου της Αιτωλικής γης, που αποτελεί κομμάτι της κληρονομιάς και στολίδι του ιστορικού, πολιτιστικού αποτυπώματος του Δεσποτάτου της Ηπείρου, συνδέοντας τα βυζαντινά μοναστήρια της Αυλώνας, συνεχίζοντας το ιστορικό προσκύνημα στην Μεγάλη Ελλάδα, μέσα από τη γη του Οτράντο, τη Grecia Salentina, σε όλη την περιοχή της Απουλίας, προσκυνώντας τον Άγιο στο Μπάρι, και καταλήγει στις σπηλιές και στα μοναστήρια της Ματέρα, της Καλαβρίας, μέχρι τη Χριστιανική Ρώμη.

Χίλια τετρακόσια χρόνια, ιστορικής, πολιτιστικής συνέχειας, διηγούμενα  μέσα από τα σπηλαιώδη, βραχώδη μοναστήρια και εκκλησίες  του Αγίου Νικολάου, που συνδέονται με τη θαλάσσια διαδρομή διέλευσης των λειψάνων του Αγίου, από τα νερά του Ιονίου Πελάγους, καθίστανται αποτύπωμα της πολιτιστικής εξέλιξης του χριστιανικού κώδικα ζωής και της πνευματικότητάς του, αποτελώντας ταυτόχρονα, γέφυρα γνώσης του ανατολικού και δυτικού πολιτισμού. Ένας προσκυνητής που ανακαλύπτει, την ιστορική συνέχεια από την απαρχή του χριστιανισμού μέχρι την παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τις κοινές μας ρίζες, τις κοινές μας κουλτούρες, τις κοινές πολιτιστικές μας διαδρομές, μέσα από το πολιτιστικό αποτύπωμα της επιρροής των  πνευματικών αρχών του Αγίου Νικόλαου.

 

 

Ο Άγιος Νικόλαος της Βαρασοβας.  

Υψώνεται απότομα πάνω από την θάλασσα αγναντεύοντας την πεδιάδα και της  εκβολές του Ευήνου. Η Βαράσοβα, σμιλεμένη από τους ανέμους, με το ασβεστολιθικό της πέτρωμα, στέκει αγέρωχη αφηγούμενη τον κοντινό μύθο του καλυδώνιου κάπρου καθώς επίσης των Βυζαντινών ασκητών μοναχών και προσκυνητών. Το «Άγιο Όρος» της Αιτωλίας φιλοξένει τον Άγιο Νικόλαο της Βαράσοβας, το πρώτο, στη σειρά, σημείο στάσης της ιστορικής προσκυνηματικής διαδρομής μας. Ένα από τα σημαντικότερα σπηλαιολογικά  μοναστήρια στην περιοχή των Βαλκανίων που ανέδειξε το 1991, ο βυζαντινός αρχαιολόγος Αθανάσιος Παλιούρας.  Ένα σπηλαιολογικό μοναστήρι, με δυσπρόσιτη εγκλείστρα μικρού σπηλαίου, υπερυψωμένη πάνω από το κύριο Σπήλαιο, από τα σπανιότερο είδος εγκλείστρας που συναντά κανείς σε όλη την περιοχή των Βαλκάνιων και που όμοιο του ανακαλύπτουμε στην Πάφο, στο όρος Σινά της Αίγυπτου και στην Παλαιστίνη. Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Βαράσοβας αποτέλεσε κατά τον Αρχαιολόγο Παλιούρα, κομμάτι του μεγάλου δρόμου των προσκυνητών της Καππαδοκίας από την Ανατολή  στην Δύση με μοναστηριακή δραστηριότητα για πάνω από δέκα αιώνες ως αντιγραφικό και ησυχαστικό κέντρο, χώρος λατρείας και άσκησης του χριστιανικού πνευματικού κώδικα και δημιουργίας τοιχογραφιών Βυζαντινής Αγιογραφίας για την πνευματική καλλιέργεια του Θείου δώρου.

Η Μονή του Αγίου Νικολάου Κρεμαστού. 

Ο Άγιος Νικόλαος ο Κρεμαστός στέκει αγέρωχος, σαν φωλιασμένος σε αετοφωλιά στα απόκρημνα βράχια του βουνού ονόματι Αράκυνθος, αντικρίζοντας την λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, και το μοναστήρι της Αγίας Αγάθης. Ο καλά κρυμμένος ναός του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού, υπήρξε μεγάλο ασκητικό μοναστηριακό κέντρο, και αποτελεί και αυτός με την σειρά του ένα από τα σημαντικότερα σπηλαιώδη μοναστήρια του ελλαδικού χώρου με μοναδικές τοιχογραφίες-βραχογραφίες της λεγόμενης Βυζαντινής Καππαδοκίας τέχνης, που χρονολογείται από τον 10ο έως τον 14ο αιώνα, και που αποκαλύπτει τη σύνδεση της Αιτωλικής γης, με την γη της Καππαδοκίας, αποτύπωμα ανά τους αιώνες, της διαδρομής των ταπεινών προσκυνητών των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, από τη Μικρά Ασία μέχρι την Χριστιανική Ρώμη. Κατά τη Βυζαντινή εποχή, ανέπτυξε μια εξαιρετική πολιτιστική αξία και ως βιβλιογραφικό εργαστήριο αντιγραφής (scriptorium) και κομμάτι της αλυσίδας πλούσιων βιβλιοθηκών που αναπτύχτηκαν στα μοναστήρια του μεγάλου δρόμου των προσκυνητών, στο Δεσποτάτου της Ηπείρου, ως μέσω σφυρηλάτησης γνώσεων και πνευματικότητας. Χειρόγραφα από τον Άγιο Νικόλαο Κρεμαστό επέζησαν σε βιβλιοθήκες της Δυτικής Ευρώπης και ειδικά ένα σπάνιο κειμήλιο διατηρείται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με την ονομασία, Χριστιανικός κώδικας.

 

ΣΗΜ.: Η διαδρομή απεικονίζεται στον χάρτη με μωβ χρώμα.

 

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Αιτωλική Φιλοξενία
Το Σπίτι Του Τουρίστα Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου - ΟΠΣ5041944
www.etakcci.gr

©2025 ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. All Rights Reserved

Search