24ο Εργαστήριο Πολιτιστικής Βιομηχανίας (Creative@Hubs) «Πηγές χρηματοδότησης των δημιουργικών και πολιτιστικών ΜΜΕ, Συλλόγων, Οργανώσεων & Φορέων» με τον Δήμο Αγρινίου και το "MOSAIC HUB"

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων (hubs) Holistic networking of creative industries via hubs - Creative@Hubs», συνδιοργάνωσε το 24ο εργαστήρι διεύρυνσης γνώσεων με θέμα: «Πηγές χρηματοδότησης των δημιουργικών και πολιτιστικών ΜΜΕ, Συλλόγων, Οργανώσεων & Φορέων» με τον Δήμο Αγρινίου και το " MOSAIC HUB".

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 24ο εργαστήρι πολιτιστικής βιομηχανίας με τίτλο «Πηγές χρηματοδότησης των δημιουργικών και πολιτιστικών ΜΜΕ Συλλόγων, Οργανώσεων & Φορέων» που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Creative@Hubs”, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου και το “MOSAIC HUB”.

Το εργαστήριο άνοιξε ο υπεύθυνος έργου Γιώργος Ρόμπολας, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στους εισηγητές του εργαστηρίου Ανδρέα Τσιλίρα (Πολιτιστικός Διαχειριστής) και Γιώργο Σαρλή (Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Έργων-Πολιτιστικός Διαχειριστής) του  “MOSAIC HUB”, προλογίζοντας ταυτόχρονα  το θέμα που θα ακολουθήσει, δίνοντας έπειτα τον λόγο στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Μαρία Παπαγεωργίου.

Η κ. Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των πολιτιστικών συλλόγων & οργανισμών και στον θετικό αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Μίλησε για τη συνεχή προσπάθεια του Δήμου Αγρινίου στήριξης και χρηματοδότησης των πολιτιστικών δράσεων αλλά και την συνεχώς αυξανομένη ανάγκη εξεύρεσης πόρων προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ανωτέρω λόγος τόνισε η κ. Αντιδήμαρχος είναι αυτός που κάνει επίκαιρο και ιδιαίτερα στοχευμένο το σημερινό εργαστήρι - σεμινάριο για την περαιτέρω στήριξη των προγραμμάτων των πολιτιστικών φορέων και οργανώσεων και την ενθάρρυνση του έργου τους.

Παίρνοντας το λόγο ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ράπτης, αναφέρθηκε στην υλοποίηση του έργου CREATIVE@HUBS, σε συνεργασία με την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στους στόχους και στα οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις της δημιουργίας και του πολιτισμού. Αναφέρθηκε στην στρατηγική συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου σε μια σειρά εργαστηρίων που θα δώσουν απαντήσεις και λύσεις στις ανάγκες και στις δυσκολίες των επιχειρήσεων της δημιουργίας, της τέχνης και των πολιτιστικών συλλόγων και οργανώσεων, τονίζοντας τη διαρκή και έμπρακτη στήριξη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Στην συνέχεια, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Hub MOSAIC, για την σημερινή τους παρουσία, τους έδωσε το λόγο.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Ανδρέας Τσιλίρας, ο οποίος μέσα από την παρουσίασή του μίλησε για πηγές χρηματοδότησης των δημιουργικών και πολιτιστικών ΜΜΕ Συλλογών, Οργανώσεων & Φορέων από την Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Αναφέρθηκε στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, το οποίο αποτελεί το μοναδικό ανοιχτό εργαλείο χρηματοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού, ανέπτυξε το θέμα των προσκλήσεων, σε ποιους απευθύνονται και σε ποιους όχι, μίλησε για τις βασικές θεματικές ενότητες τις οποίες καλύπτουν, όπως και στο τί απαιτείται για την κατάθεση προτάσεων και με ποια κριτήρια αυτές αξιολογούνται. Εξήγησε τον τρόπο εγγραφής στο Μητρώο και τα σημεία προσοχής ενώ συνέχισε μιλώντας για τα «ΕΣΠΑ» και για τις χορηγίες στον δημιουργικό κλάδο που αφορούν Ιδρύματα, Αυτοδιοίκηση και Επιχειρήσεις.

Ο δεύτερος εισηγητής, Γιώργος Σαρλής, αναφέρθηκε στις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και στη συγγραφή προτάσεων για αυτές. Ανέλυσε τη διαφορά μεταξύ Ευρωπαϊκού προγράμματος και Ευρωπαϊκού έργου  και ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά αυτού, όπως επίσης και τις βασικές προϋποθέσεις και τη διαδικασία υποβολής μιας πρότασης χρηματοδότησης ενός Ευρωπαϊκού έργου. Επιπρόσθετα ανέφερε τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία βρίσκονται οι προσκλήσεις για τα βασικά Ευρωπαϊκά προγράμματα όλων των κατηγοριών ενώ στο τέλος μίλησε για ευκαιρίες συμμετοχής σε έργα και κοινοπραξίες που σχεδιάζονται από άλλους και αναζητούν εταίρους.

 Με την λήξη του εργαστηρίου ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό καθώς οι παρευρισκόμενοι έθεσαν τις ερωτήσεις τους  στους εισηγητές. Στη συνέχεια προσφέρθηκε μπουφές με καφέ, δροσερά αναψυκτικά και εδέσματα έξω από την Συνεδριακή Αίθουσα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Αιτωλική Φιλοξενία
Το Σπίτι Του Τουρίστα Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου - ΟΠΣ5041944
www.etakcci.gr

©2024 ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. All Rights Reserved

Search