Το οχυρωμένο Αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας

009_2_1500x570.jpg
016_3_1200x500_1000x1000.jpg
019_2_1200x500_1000x1000.jpg
BO5A1062_1000x1000.jpg
previous arrow
next arrow

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Το οχυρωμένο Αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας. 

Στους πρόποδες του Αρακύνθου βρίσκεται η αρχαία πόλη της Πλευρώνας. Οι εντυπωσιακές επάλξεις τραπεζοειδούς περιγράμματος και μήκους 2360 μέτρων στην αρχαία πόλη προβάλουν στο βράχο υπενθυμίζοντας την δύναμη της Αιτωλικής συμπολιτείας και συνδέοντας τον ιστορικό χώρο με τους Κουρήτες μυθικούς κατοίκους της περιοχής και τους Αιτωλούς.  Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση πήρε το όνομά της από τον Πλευρώνα, γιο του γενάρχη της Αιτωλίας, Αιτωλού. Από την Πλευρώνα καταγόταν και ο Πανταλέων, στρατηγός της Αιτωλικής Συμπολιτείας κατά τη διάρκεια του «Δημητριακού Πολέμου» και ο Αλέξανδρος, ο μόνος γνωστός Αιτωλός ποιητής, που έζησε στην Αλεξάνδρεια στα χρόνια του Πτολεμαίου Φιλαδελφέως.

Το αρχαίο Θέατρο βρίσκεται σε επαφή με τη δυτική εσωτερική πλευρά της οχύρωσης της Πλευρώνας και σε απόσταση 130 μ. περίπου από την κεντρική πύλη. Πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό, υπέροχο θέατρο, ιδιαίτερο λόγω της κατασκευής του και της ενσωμάτωσης μέρους του οχυρωματικού τείχους και ενός πύργου προς κάλυψη των αναγκών λειτουργιάς του.

Πρόκειται για μικρών διαστάσεων θέατρο με αρκετά σημεία να είναι κατασκευασμένα από ορθογώνιους λαξευμένους λίθους, ενώ σε άλλα να είναι λαξευμένο στο φυσικό βράχο. Κατά πάσα πιθανότητα, στην αρχική φάση του το μνημείο χρησιμοποιήθηκε σαν Βουλευτήριο και μεταγενέστερα μετετράπη σε θέατρο, με την κατασκευή σκηνικού οικοδομήματος και επιθεάτρου, για την αύξηση της χωρητικότητάς του.

Όπως ανεφέρθη παραπάνω, ιδιαίτερο κατασκευαστικό σημείο αποτελεί το προσκήνιό του που έχει διαταχθεί μπροστά και σε επαφή με το τείχος, το κοίλο βλέπει προς τα δυτικά, ενώ τη λειτουργικότητα της σκηνής του θεάτρου συμπληρώνει ο πύργος 3 (6,5×3,3μ). Ο πύργος αυτός σώζεται σε ύψος 5,70μ. περίπου και πρέπει να αποτελούσε βοηθητικό χώρο της σκηνής και των παρασκηνίων. Οι πάροδοι του θεάτρου ήταν πλάτους 2,40 μ. με ιδιαίτερα χαρακτηριστικούς διαδρόμους.

Αν μη τί άλλο, το ονειρικό αυτό σημείο είναι ιδανικό για να δει κάποιος τα μοναδικά μαγευτικά καλοκαιρινά ηλιοβασιλέματα με πανοραμική θέα προς την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Αιτωλική Φιλοξενία
Το Σπίτι Του Τουρίστα Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου - ΟΠΣ5041944
www.etakcci.gr

©2025 ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. All Rights Reserved

Search