Aρχαίο Θέατρο Οινιαδών

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Το θέατρο των Οινιαδών βρίσκεται στη θέση Τρίκαρδος, κοντά στο χωριό Κατοχή του καλλικρατικού Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και είναι το πιο καλά διατηρημένο από τα τρία σημαντικότερα αρχαία θέατρα της Αιτωλικής γης.

Βρίσκεται κοντά στην αγορά της αρχαίας πόλης των Οινιαδών, της δεύτερης σε μέγεθος και σε σημασία, πόλη των Ακαρνάνων μετά τον αρχαίο Στράτο.  Ιστορικά κρατά τις ρίζες του από τα μέσα του 4ου αι. π.Χ, Αποτελεί δείγμα του υψηλού πολιτισμικού επιπέδου της πόλης και βρίσκεται σε σημείο που σαγηνεύει με την εξαιρετική του θέα. Καθήμενος κάποιος στα ανώτερα σκαλιά του κοίλου αγναντεύει την παλιά κοίτη του ποταμού Αχελώου και αν καθίσεις σιωπηλός μπορεί να ακούσεις τις  αιωνόβιες βελανιδιές να σιγοτραγουδούν το μύθο του Ηρακλή που αναμετρήθηκε με τον Αχελώο, διεκδικώντας και οι δύο την Δηιάνειρα, κόρη του Οινέα, βασιλιά της Αιτωλικής Καλυδώνας. Ο Ηρακλής έσπασε το ένα κέρατο του Αχελώου που τον παρακάλεσε να του το επιστρέψει, όπως και έκανε τελικά ο Ηρακλής. Ο Αχελώος ευγνώμων,  πρόσφερε στον νικητή αντίπαλό του, το κέρας της Αφθονίας. Μέσα από το μύθο και κοιτώντας στον ορίζοντα τις καλλιεργήσιμες πεδιάδες του Δέλτα του Αχελώου, διαφαίνεται η πάλη των ανθρώπων να δαμάσουν τον ποταμό μετατρέποντας την καταστροφική του δύναμη, σε δημιουργική. Ο υποταγμένος Αχελώος, γίνεται συνεργάτης των ανθρώπων, προσφέροντας το θείο δώρο της γόνιμης και εύφορης γης, της ίδιας της ζωής.

Το θέατρο δέχτηκε κάποιες μετασκευαστικές επεμβάσεις από τον Μακεδόνα Φίλιππο τον Ε’, ενώ το 167 π.Χ οι Ρωμαίοι επεμβαίνουν ελαφρώς στη διαμόρφωσή του. Βάσει τελευταίων αρχιτεκτονικών μελετών είχε χωρητικότητα 4600 περίπου θεατών ενώ χαρακτηριστική είναι η πολύ καλή ακουστική του.

Το κοίλο του είναι μεγαλύτερο από ένα ημικύκλιο και αποτελείτο από 27 σειρές εδωλίων, εκ των οποίων διατηρούνται μόνο 19. Διαιρείται με 10 κλίμακες σε 11 κερκίδες χωρίς διάζωμα. Η ορχήστρα του θεάτρου (διαμέτρου 16,15μ.) σώζεται σε άριστη κατάσταση, όχι όμως και η σκηνή, από την οποία είναι ορατά μόνο τα θεμέλια του προσκηνίου (26μ.) και των δύο παρασκηνίων ανατολικά και δυτικά της σκηνής).

Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών 

Στο αρχαίο θέατρο Οινιαδών, σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας, φιλοξενείται κάθε χρόνο από το 1986, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, το Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών.

Ο πολιτιστικός αυτός θεσμός μετράει 35 χρόνια ανελλιπούς προσφοράς στον πολιτισμό του τόπου, αναδεικνύοντας με τον κάλλιστο τρόπο τον αρχαιολογικό χώρο ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής. Περιλαμβάνει κατά καιρούς, πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων αρχαίου και σύγχρονου θεάτρου, όπως επίσης και συναυλιών. Θεατρικά σχήματα από όλη την χώρα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και παρουσιάζουν παραστάσεις τους, προσφέροντας στους θεατές ψυχαγωγία υψηλού αισθητικού επιπέδου.

 

Το αρχαίο νεώριο των Οινιαδών. 

Το αρχαίο νεώριο των Οινιαδών είναι το καλλίτερα σωζόμενο ναυπηγείο της αρχαίας Ελλάδας. Ένας αρχαίος ναύσταθμος, ο οποίος μετρά δυόμισι χιλιάδες χρόνια ζωής. Βρισκόταν στα δυτικά κοντά ένα από τα τρία λιμάνια της πόλης και χρησιμοποιείτο για την ανέλκυση, συντήρηση, επισκευή και φύλαξη των  πλοίων. Ο ναύσταθμος ήταν λαξευμένος στο βράχο και έφτανε τα έντεκα μέτρα σε ύψος στην ανατολική μεριά. Το «κλειστού τύπου» οικοδόμημα διαστάσεων περίπου 41x47 μ., διαιρείτο συμμετρικά με πέντε κιονοστοιχίες από δεκαεπτά κίονες, καλύπτοντας τις ανάγκες ακόμα και για πλοία μήκους σαράντα μέτρων που αποτελούσαν το καμάρι του στόλου των Οινιαδών.

 

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Αιτωλική Φιλοξενία
Το Σπίτι Του Τουρίστα Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου - ΟΠΣ5041944
www.etakcci.gr

©2025 ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. All Rights Reserved

Search