17ο Εργαστήριο Πολιτιστικής Βιομηχανίας (Creative@Hubs) «ΑΗ-ΣΥΜΙΟΣ - Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ως Παράγοντας Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού»

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων (hubs) Holistic networking of creative industries via hubs Creative@Hubs», συνδιοργάνωσε το 17ο εργαστήρι διεύρυνσης γνώσεων με θέμα: «ΑΗ-ΣΥΜΙΟΣ-Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ως Παράγοντας Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού» σε συνεργασία με

τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το Πνευματικό  Κοινωνικό Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου & τον Σύλλογο Πανηγυριστών «Ο Άη Συμιός».

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 17ο εργαστήρι πολιτιστικής βιομηχανίας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Creative@Hubs”, το Σάββατο 11 Ιουνίου και ώρα 19:00 μ.μ. με κεντρικό  θεματικό άξονα την βαρύνουσα σημασία που έχει το πανηγύρι του Άη Συμιού για την τοπική κοινωνία και την πρωτοβουλία εγγραφής και τελικής ένταξης του στο κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το 17ο εργαστήρι με τίτλο «ΑΗ-ΣΥΜΙΟΣ - Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ως Παράγοντας Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού» έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του κτιρίου Χρυσόγελου με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Το εργαστήριο άνοιξε ο Hub Manager του προγράμματος Βασίλειος Αρτίκος μαζί με τον δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστα Λύρο οι οποίοι  καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες, προλογίζοντας ταυτόχρονα το θέμα που θα ακολουθήσει. Στη συνέχεια παρουσίασαν στο κοινό τους δύο εισηγητές, την Δρ. Ελένη Καρανικόλα-Τσουβέλα (εκπαιδευτικό-ερευνήτρια) και τον Κωσταντίνο Σοκόλα (κοινωνιολόγο-ιστορικό), κάνοντας παράλληλή αναφορά στο σκοπό του εργαστηρίου που είναι  η προβολή  του ιδιαίτερου μυστικιστικού αυτού  δρωμένου και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να αποτελέσει παράγοντας και μοχλός ανάπτυξης του τοπικού πολιτιστικού τουρισμού.  Παίρνοντας τον λόγο η πρώτη ομιλήτρια, Δρ. Ελένη Καρανικόλα-Τσουβέλα έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του πανηγυριού στο πέρασμα των χρόνων, αναφέροντας ότι η πρώτη ιστορική καταγραφή του, πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια μετά την ΕΞΟΔΟ του Μεσολογγίου, με την μετεγκατάσταση των Μεσολογγιτών στην πόλη, οι οποίοι αφού μετέβησαν στο μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος, τέλεσαν μνημόσυνο προς τιμήν των Πεσόντων της Εξόδου. Καθιερώθηκε έκτοτε ως παλλαϊκό δρώμενο με ιστορικό, θρησκευτικό και συμβολικό χαρακτήρα. Υπογράμμισε ότι ο εορτασμός του (2 φορές το χρόνο) συνδέεται με την αναγέννηση της φύσης και ενέχει στοιχεία διονυσιακής έκστασης. Τέλος τόνισε ότι διέπεται από κανόνες και τελετουργικές πρακτικές αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου (τρόπος συμμετοχής, ενδεδειγμένη ενδυμασία, παράδοση σκυτάλης από γενιά σε γενιά). Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο δεύτερος ομιλητής, κ. Κωσταντίνος Σοκόλας ο οποίος εξήρε την ανάδειξη του πανηγυριού ως παράγοντα διαιώνισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναφέρθηκε  στην συμβολή και αξιοποίησή του ως τουριστικό προϊόν που θα προσελκύσει πλήθος ενδιαφερομένων επισκεπτών, μέσω της δημιουργίας αναμνηστικών αντικειμένων, τονώνοντας και προωθώντας έτσι την πολιτιστική βιομηχανία της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου. Με τη λήξη του εργαστηρίου ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό και στη συνέχεια  οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στον χαρακτήρα του πανηγυριού μέσω της ξενάγησης στη διαδραστική έκθεση που υλοποιήθηκε από το Creative@hub με τη συνδρομή του πολιτιστικού συλλόγου «Άη Συμιός», του Πνευματικού Κέντρου και του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με θέμα: «Το πανηγύρι του Άη Συμιού» με  ιστορικά κειμήλια και φωτογραφίες του πανηγυριού.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Αιτωλική Φιλοξενία
Το Σπίτι Του Τουρίστα Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου - ΟΠΣ5041944
www.etakcci.gr

©2024 ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. All Rights Reserved

Search