ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΓΗ

Το μέλι είναι ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης, ενώ η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα αρχαία χρόνια. Τα αρχικά του συστατικά τα συλλέγουν οι μέλισσες από τα ζωντανά μέρη των φυτών ή από εκκρίσεις εντόμων, τα μεταφέρουν στην κυψέλη, τα μεταποιούν, τα εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και το τελικό «προϊόν» το αποθηκεύουν στις κηρύθρες τους μέχρι να ωριμάσει.

Συνήθως λαμβάνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Έτσι έχουμε μέλι ελάτης, πεύκου, πορτοκαλιάς, θυμαρίσιο κτλ. Περιέχει περισσότερα από 180 συστατικά και ουσίες που το καθιστούν άριστη τροφή. Βασικό συστατικό του είναι το νερό σε ποσοστό 16% καθώς επίσης και τα φυσικά σάκχαρα όπως η φρουκτόζη, η σακχαρόζη και άλλα, σε ποσοστό 80%. Επιπλέον στο μέλι εμπεριέχονται πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες σε μικρές ποσότητες. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών σε μία μάζα με φυσικώς, προκαθορισμένες βέλτιστες αναλογίες όπως επίσης ο ευεργετικός και συχνά θεραπευτικός τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Αιτωλική Γη θεωρείται ιδανική για την άσκηση της μελισσοκομικής δραστηριότητας γιατί διακρίνεται από άφθονη και συνεχή ανθοφορία την Άνοιξη ώστε να αναπτύσσεται ο γόνος, άφθονη ανθοφορία το καλοκαίρι εκλεκτών φυτών, ώστε να εξασφαλίζεται πλούσια σοδειά άριστου μελιού και καλή ανθοφορία το φθινόπωρο, ώστε να ανανεώνεται ο πληθυσμός των σμηνών και να αποταμιεύουν αρκετή τροφή για τους χειμερινούς μήνες.

Το Αιτωλικό μέλι χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική αξία και ποιότητα γεγονός που οφείλεται:

  • Στην πλούσια ηλιοφάνεια της περιοχής.
  • Στη μεγάλη βιοποικιλότητα μελισσοκομικών, αρωματικών φυτών και αγριοβοτάνων που συντελούν στην υπέροχη γεύση του.
  • Στη συσκευασία του από ντόπιους παραγωγούς με αποτέλεσμα να δέχεται ελάχιστη επεξεργασία και τυποποίηση.

Η περιοχή μπορεί να δώσει πλούσια παραγωγή καθ’ ότι είναι πλούσια σε αυτοφυή φυτά, όπως έλατο, φασκόμηλο, βάτο, τσάι, μέντα, λεβάντα, ρίγανη, ρείκι ανοιξιάτικο και φθινοπωρινό, καστανιά, πεύκο, ακακία, κουμαριά, ευκάλυπτο και βέβαια, τα καλλιεργούμενα εσπεριδοειδή των οποίων όμως η αξιοποίηση δεν είναι πλήρης γιατί την εποχή της ανθοφορίας τους τα μελίσσια δεν είναι αρκετά «δυνατά».

ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

ΓΥΡΗ. Είναι οι ουσίες, τα υγρά που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια και αποτελεί την πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά, μεγάλης βιολογικής αξίας για τη μέλισσα και τον άνθρωπο. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, μειώνοντας τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια. Τέλος, βοηθάει τη διανοητική λειτουργία, δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει το μεταβολισμό και καταπολεμά τη γενική αδυναμία και εξασθένηση του οργανισμού.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

Είναι κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας γι’ αυτό και ονομάζεται «γάλα των μελισσών». Η ονομασία «βασιλικός πολτός» έχει να κάνει με το γεγονός πως οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από τη τροφή αυτή. Στον πολτό αυτόν, βρίσκεται και ο καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει την προνύμφη – μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα. Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και άλλων χρήσιμων ουσιών.

ΠΡΟΠΟΛΗ

Είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για τη στεγανοποίηση και απολύμανση του εσωτερικού της φωλιάς τους. Το χρώμα της εξαρτάται από τη φυσική της σύσταση, συνήθως όμως είναι καφέ-πράσινη, καστανή ή σκούρα καφέ. Περιέχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβόνες, φλαβονόλες και φλαβονόνες ενώ έχει βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για θεραπεία τραυμάτων, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, της στοματικής κοιλότητας και άλλων περιοχών του ανθρώπινου σώματος.

ΚΕΡΙ

Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας και χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κηρυθρών, ύστερα από ζύμωση και ανάμειξη με τις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων. Το κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλύψουν το ώριμο μέλι, έχει αντιβιοτικές ουσίες που συμβάλουν στη συντήρηση του μελιού. Οι σπουδαιότεροι τομείς χρήσης του μελισσοκεριού είναι οι βιομηχανίες καλλυντικών, κεριών και παραγωγής φύλλων κηρύθρας.

Πατήστε εδώ για να δείτε Επιχειρήσεις Αγροδιατροφικών Προϊόντων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Αιτωλική Φιλοξενία
Το Σπίτι Του Τουρίστα Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου - ΟΠΣ5041944
www.etakcci.gr

©2025 ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. All Rights Reserved

Search