ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣΠαραδοσιακή Οικιστική ταυτότητα της περιοχής οι πελάδες. Ξύλινες κατασκευές που στηρίζονται σε πασσάλους πάνω από την επιφάνεια του νερού, ταπεινής και μοναδικής ομορφιάς, αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της περιοχής, αλλά και χαρακτηριστικό στοιχείο της λιμνοθάλασσας. Η καλύβες αυτές των ψαράδων, λειτουργούν ως κατάλυμα, απάγκιο ξεκούρασης, συνδεδεμένο με την απλότητα και την ταπεινότητα της αλιευτικής ζωής, απαραίτητες και λειτουργικές κατά την αλιευτική τους δραστηριότητα, αφού εκεί αποθηκεύουν τα εργαλεία τους, και εκεί ξεκουράζονται. Αγαπημένο παραδοσιακό μέσο μεταφοράς και κομμάτι της λιμνοθάλασσας, οι “γαϊτες”, τοπικός τύπος βάρκας, κατάλληλης για ρηχά νερά. Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ψαράδων, απομεινάρι της μεγάλης αλιευτικής παράδοσης της περιοχής. Στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου παράγεται εξαιρετικό ψάρι, τόσο από τους ελεύθερους αλιείς όσο και από τα “ιβάρια” , δηλαδή τα φυσικά ιχθυοτροφεία που λειτουργούν σαν συνεταιρισμοί ψαράδων. Εδώ παράγεται επίσης και το περίφημο αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το “ελληνικό χαβιάρι”. Το μόνο μέχρι σήμερα ελληνικό αλιευτικό Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ). Παράγεται από τα αβγά στις ωοθήκες της μπάφας, του θηλυκού κέφαλου, που ζει στη λιμνοθάλασσα, τα οποία τα οποία αλατίζονται, ξεραίνονται και επικαλύπτονται με μια λεπτή στρώση φυσικού κεριού.
|
|