16ο Εργαστήριο Πολιτιστικής Βιομηχανίας (Creative@Hubs) «Σεμινάριο Φωτογράφισης σε studio - Σύνθεση, Σκηνοθεσία, Φωτισμός» σε συνεργασία με την Λένα Αρκουμάνη & τον Κωνσταντίνο Ρίζο

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων (hubs) Holistic networking of creative industries via hubs - Creative@Hubs», συνδιοργάνωσε το 16ο εργαστήρι διεύρυνσης γνώσεων με θέμα : «Σεμινάριο Φωτογράφισης σε studio - Σύνθεση, Σκηνοθεσία, Φωτισμός» σε συνεργασία με την Λένα Αρκουμάνη & τον Κωνσταντίνο Ρίζο, εκπροσώπους της Κοιν.Σ.Επ «Ταξιδεύουσα».

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 16ο εργαστήρι πολιτιστικής βιομηχανίας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Creative@Hubs”, την Δευτέρα 06 Ιουνίου και ώρα 19:00 μ.μ. με κεντρικό  θεματικό άξονα τις ιδιαίτερες τεχνικές και τα μυστικά της φωτογράφισης σε studio. Το 16ο εργαστήρι με τίτλο «Σεμινάριο Φωτογράφισης σε studio - Σύνθεση, Σκηνοθεσία, Φωτισμός» έλαβε χώρα στο studio φωτογραφίας της Κοιν.Σ.Επ «Ταξιδεύουσα» επί της οδού Γρίβα με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό όπου πλήθος επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων έδωσε το παρόν.  

Το εργαστήριο άνοιξε ο Υπεύθυνος Έργου του προγράμματος «Creative@Hub», Γιώργος Ρόμπολας ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, προλογίζοντας ταυτόχρονα το θέμα που θα ακολουθήσει. Στη συνέχεια παρουσίασε στο κοινό τους δύο εισηγητές, την Λένα Αρκουμάνη και τον Κωνσταντίνο Ρίζο (φωτογράφους), αναφερόμενος και στην καταξιωμένη επαγγελματική τους έως τώρα πορεία στον χώρο της φωτογραφίας καθώς και στις συλλογές των έργων τους. Τόνισε ότι σκοπός του εργαστηρίου  είναι να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες και κυρίως αυτούς που ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με την φωτογραφία και πιο συγκεκριμένα με τις τεχνικές της φωτογράφισης σε “studio”.

Παίρνοντας τον λόγο η πρώτη ομιλήτρια, Λένα Αρκουμάνη, εξήγησε στο κοινό το πως στήνεται η φωτογραφία πορτραίτου. Υπογράμμισε ότι  δεν επρόκειτο μόνο για μια απλή καταγραφή ενός προσώπου. Είναι μια σύνθετη διαδικασία  που απαιτεί από τον φωτογράφο την ικανότητα να παρατηρεί και να ερμηνεύει τις κινήσεις και τις εκφράσεις του φωτογραφιζόμενου, εμπνέοντάς του ασφάλεια με σκοπό να ξεδιπλώσει την ιδιαίτερη προσωπικότητά του. Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες έμαθαν για την ιστορία του πορτραίτου μέσα από ζωντανές παρουσιάσεις διάσημων φωτογράφων, κάνοντας χρήση του υλικού που απαιτείται για μια τέτοια φωτογράφιση (φακοί, φώτα, background),εξερευνώντας έτσι την σύνθεση και την σημασία της πόζας, μέσα από διαφορετικές εκφράσεις και κινήσεις.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δεύτερος ομιλητής, Κωνσταντίνος Ρίζος ο οποίος  μίλησε για την φωτογράφιση προϊόντων. Ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας, ο φωτογράφος φωτογραφίζει σταθερά αντικείμενα, συνήθως βιομηχανικά προϊόντα και άλλα, όπως λουλούδια, φαγητά, κλπ. Χρησιμοποιεί εύκαμπτες φωτογραφικές μηχανές με ψηφιακή πλάτη και πρέπει να διαθέτει καλή γνώση των τεχνικών του φωτισμού. Τέλος οφείλει επίσης να διαθέτει ικανότητες σύνθεσης και δημιουργικής φαντασίας, ώστε οι φωτογραφίες του να ελκύουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Με τη λήξη του εργαστηρίου ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό καθώς οι παρευρισκόμενοι έθεσαν τις ερωτήσεις τους  στους εισηγητές και εν συνεχεία προσφέρθηκε μπουφές με δροσερά αναψυκτικά στον χώρο διεξαγωγής του εργαστηρίου.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Αιτωλική Φιλοξενία
Το Σπίτι Του Τουρίστα Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου - ΟΠΣ5041944
www.etakcci.gr

©2024 ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. All Rights Reserved

Search