ΑΛΑΣ, ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ

salt70.jpg
salt71.jpg
salt_7903.jpg
salt_8403.jpg
previous arrow
next arrow

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Έναν ακόμη πανέμορφο και σπάνιο για κάθε επισκέπτη θέαμα μπορεί να αντικρίζει κανείς στην επίσκεψη του στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου Αιτωλικού. Τεράστιοι Λόφοι  ύψους έως και 15 μέτρων απλώνονται στις εγκαταστάσεις των αλυκών Μεσολογγίου. Η αγκαλιά της πανέμορφης λιμνοθάλασσας κρύβει έναν θησαυρό αιώνων, το Αλάτι Μεσολογγίου. Τα ρηχά και ζεστά νερά της λιμνοθάλασσας αποτελούν ένα ιδανικό πεδίο για την παραγωγή του λευκού γαστρονομικού θησαυρού. Εδώ υπάρχουν οι μεγαλύτερες αλυκές της χώρας, με μια παραγωγή που μπορεί να παράγει το 50 έως το 80% (αναλόγως της χρονιάς) του Ελληνικού αλατιού. Η παραγωγή αλατιού στην περιοχή χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και συνεχίζεται ως τα σήμερα. Η βασική μέθοδο παραγωγής έρχεται από τα βάση τον αιώνων αναλλοίωτη στο χρόνο. Σε φυσικές λεκάνες της λιμνοθάλασσες, φτιαγμένες τεχνητά από τον άνθρωπο εισρέει το θαλασσινό νερό που στεγνώνει κάτω από την επίδραση του ήλιου και του ανέμου και όλων των φυσικών στοιχείων του μικροκλίματος, δημιουργώντας το αλάτι. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα, με ιδανικές αναλογίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, έναν θησαυρός γαστρονομίας που είναι ικανό να αναδείξει τις γεύσεις κάθε είδους φαγητού.

Η Λιμνοθάλασσα φιλοξένει την μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, την αλυκή Μεσολογγίου (γνωστή στους ντόπιους και ως “Άσπρη” αλυκή), με έκταση 12.500 στρεμμάτων και μια δεύτερη αλυκή, στο νησί Τουρλίδα, η επονομαζόμενη και “Μαύρη” αλυκή, με έκταση 1.700 στρεμμάτων και παραγωγή έως 15.000 τόννων.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε και μουσείο Άλατος που ιδρύθηκε από τον Κοινωφελή Πολιτιστικό Οργανισμό «Διέξοδος». Μετά από 10 χρόνια, προσωπικών ψυχικών και οικονομικών  προσπαθειών του ιδρυτή της «Διεξόδου» Νίκου Κορδόση και της οικογενείας του, με την υποστήριξη του δήμου της πόλης, του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και την έμπρακτη αγάπη των συνεργατών και των φίλων της, δημιουργήθηκε το 2020 το πρώτο Μουσείο ‘Άλατος στην χωρα. Στο μουσείο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από  την πρώτη  εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία. Να γνωρίσει  τα είδη των  αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων και της κοκκομετρίας τους. Να εντυπωσιαστεί από τις 14.000 χρήσεις του. Να πληροφορηθεί για τις ενεργείς και εγκαταλελειμμένες αλυκές όλης της χώρας. Για την ιστορία της Άσπρης Αλυκής, της Αλυκής Τουρλίδας,  αλλά και για την ιστορία της Μαύρης Αλυκής καθώς και εκείνης της Σκοποβολής που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι μέχρι και τις αρχές  της δεκαετίας του 1930. Να δει έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένων από  το αλάτι αλλά και  την μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1500 αλατιερών που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Να  παρακολουθήσει  από κοντά την διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής  του  αλατιού και  τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του και τέλος από τον  περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου να απολαύσει τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων πτηνών που ενδημούν στον εξαιρετικό υδροβιότοπο της.

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Αιτωλική Φιλοξενία
Το Σπίτι Του Τουρίστα Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου - ΟΠΣ5041944
www.etakcci.gr

©2024 ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. All Rights Reserved

Search